6 przepisów na zdrowy obiad do pracy

Obiad
01.12.2019 19:58
6 przepisów na zdrowy obiad do pracy

Składniki na farsz: 260 gramów obranych, podgotowanych, ale nie do końca ugotowanych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (będą one jeszcze przez 20 minut zapiekane w piekarniku) czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę 2 garści świeżego szpinaku 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych pomidorów puszkę czarnej fasoli garść posiekanej kolendry albo pietruszki puszka kukurydzy 3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz do smaku opcjonalnie wegański żółty ser Do sosu pomidorowego potrzebujemy: dwie puszki krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego jedną cebulę łyżkę octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano, tymianku łyżeczkę bazylii 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku łyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Łosoś w roli głównej od Kasi Składniki: 100 g łososia pacyficznego 2 łyżki sosu sojowego jasnego kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki ksylitolu 1 ząbek czosnku świeża kolendra sok z limonki oraz skórka z niej starta oraz 1/2 awokado 4 rzodkiewki 2 garści ulubionej sałaty 1/2 zielonego ogórka 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżeczka koperku sok z cytryny 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej Przygotowanie: 1. Łososia oczyść ze skóry, umyj i zamarynuj (najlepiej zostaw na noc) w marynacie: pomieszaj sos sojowy, świeżą kolendrę, ksylitol, soku z limonki, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. 2. Ciecierzyca w sosie słodko-kwaśnym podesłana przez Kasię Składniki: 1 puszkę ciecierzycy łyżeczkę, cebuli, czosnku i papryki wędzonej w proszku 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz łyżkę oleju Sos: 3 łyżki oleju sezamowego szczypta imbiru łyżeczkę skrobi kukurydzianej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 6-7 łyżek wody po ciecierzycy Każdą tortille podsmażamy na niewielkiej ilości oleju tak aby zmiękła i zawijamy w nią przygotowany wcześniej farsz (ja do środka dodałam jeszcze wegańska mozzarellę) i układamy w naczyniu żaroodporny, polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku w temp 180C przez około 20-25 minut. Sałatka z serem feta Składniki 150g świeżego szpinaku (1/2 opakowania) lub rukoli 150g sera feta 100g czarnych oliwek (pół słoiczka) 100g suszonych pomidorów (pół słoiczka) pestki dyni lub słonecznika oliwa z oliwek sól i pieprz Przygotowanie 1. Jeśli jeszcze trudno Wam się przekonać do takiego trybu i każde zrobienie lanczboxa na drugi dzień wiąże się ze zmuszaniem (u mnie tak bywało – po pracy na siłownię, przychodzę wymęczona, trochę rzeczy jeszcze do roboty i jak to, obiad jeszcze gotować?!) to wybierajcie proste przepisy – szybkie sałatki, bowle czy bułeczki. 5. Sałatka z serem pleśniowym i granatem Składniki 150 g świeżego szpinaku 2 duże gruszki 200 g sera pleśniowego blue 1/2 granatu dwie mandarynki oliwa z oliwek do polania szczypta soli Przygotowanie Szpinak dokładnie płuczemy na durszlaku. Dusimy na małym ogniu około 30 min. Do zielonego sosu potrzebujemy: jedno dojrzałe awokado garść świeżej kolendry sok z połówki limonki 1/4 szklanki przegotowanej wody sól, pieprz Wykonanie: Do blendera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. gryczane Składniki 100g mąki gryczanej 2 jajka 250ml wody niegazowanej łyżka smalcu z gęsi szczypta soli Farsz: Farsz: paczka mrożonego szpinaku puszka pomidorów suszonych czarne oliwki 1 awokado Przygotowanie 1. Przepisy na zdrowe obiady do pracy Nie ma sensu przygotowywać obiadków do pracy rano – jesteśmy w pośpiechu i zwyczajnie coś może nie wyjść. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju dodajemy pomidory z puszki, czosnek, tymianek, bazylię, oregano, sól, pieprz do smaku. Dlatego róbcie to dzień wcześniej, na luzie, nawet o później porze – taka systematyczność i wyrobienie nawyków na pewno zaowocuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki na farsz i 5-6 łyżek sosu pomidorowego i podsmażamy wszystko 5 minut. Na naszej grupie kulinarnej fit przepisy – zdrowe jedzenie mnóstwo jest zapytań o zdrowe obiady do pracy. pół papryki żółtej pół czerwonej pół średniej cebuli 3 gałązki selera garść ugotowanego al dente groszku cukrowego świeżą kolendrę Ciecierzyce przekładamy do miski, łączymy z przyprawami i olejem. Warzywa kroimy (groszek cukrowy zostawiamy w całości) i podsmażamy na osobnej patelni, aż odrobinę zmiękną. Tymczasem tradycyjnie zapraszamy Was do polubienia naszej grupy na Facebooku – FIT PRZEPISY – zdrowe jedzenie. 5. Farsz: smażymy na patelni nasz szpinak, dodajemy do niego czosnku. Na koniec wszystko polewamy oliwą z oliwek i znów mieszamy. Cebulę, czosnek i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Jeśli do tej grupy nie należycie, to podrzucamy Wam przepisy na zdrowy obiad do pracy! Bierzemy 1/3 opakowania pestek z dyni i prażymy je na patelni. Jak będzie gotowy układamy go na naleśniczku wraz z resztą dodatków. 3. Oliwki, suszone pomidory i ser feta kroimy na mniejsze części. Dopraw świeżym koperkiem, polej sosem z oleju lnianego i soku z cytryny. Zapraszamy też do obserwowania nas na Insta – znajdziecie tam trochę prywaty + więcej fit przepisów! 2. Zostawiamy na 20 minut. Smażymy na patelni około 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://czynnikipierwsze.com/zdrowy-obiad-do-pracy/