Pikantny chutney z gruszek można podawać także jako sos do makaronu Chutney z gruszek - składniki 3 łyżki oleju 3 gruszki obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w 1cm kostkę 150-200 g dyni, obranej pokrojonej w 1 cm kostkę 1 cebula drobno posiekana pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny pół łyżeczki płatków chili albo mielonego chili 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki około 150 ml białego octu winnego około 40 g cukru pół łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku Chutney z gruszek przepis Chutney z gruszek na zimę Chutney z gruszek - Cztery FajeryChutneye to rodzaj dżemów z owoców i/lub warzyw. Jeśli robię chutney z gruszek do słoików na zimę, to gotuję go na wolnym ogniu około 1 godziny, aż składniki zrobią się szkliste, ale nadal pozostaną w kawałkach. Chutney z gruszek wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek. To dzięki naszym hinduskim sąsiadom z compoundu pokochałam chutneye, a chutney z mango oraz chutney kokosowy na stałe zagościły w naszej kuchni. Chutnej z gruszek pasuje do pieczonego mięsa, deski serów, kanapek z wędliną, a nawet do ryb. Wytrawny dżem z gruszek zazwyczaj podaję na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Chutney z gruszek przepis, na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Chutnej z gruszek czyli wytrawny dżem gruszkowy jest przepyszny. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Chutney z gruszek