Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko 3,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 kostki masła Masa serowa: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy Kruszonka: 50 g. masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Zapach który unosi się w domu, podczas pieczenia, przenosi mnie w myślach, do czasów dzieciństwa. Pyszna, rozpływająca się w ustach drożdżówka z serem, posypana kruszonką. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Posypać na ciasto z serem. Później się piekło, a po domu, roznosił się ten cudowny zapach. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Ponownie odstawić na pół godziny. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami.