wody - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 15 szt. czarnych drylowanych oliwek - 3 szt. suszonych daktyli - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól, pieprz Oraz: - wędzony łosoś - sałata - kiełki np. pora - gorgonzola W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i drożdże. ciepłej wody - 1 łyżeczka soli - 1 gałązka rozmarynu - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - gruboziarnista sól morska Sos: - 100 g. białej kapusty - 1/4 szkl. ciepłego mleka - 20 g. świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - 450 g. mąki pszennej + do podsypywania - 50 g. kaszy manny - 160 ml. Foccacie najlepsze są od razu po wypieczeniu, składaj je w sandwiche z przygotowanym sosem, sałatą, łososiem, serem i ulubionymi kiełkami. Wymieszaj aż składniki się połączą, następnie wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i od zagotowania gotuj na małym ogniu 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 14 kawałków o wadze 60 g. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Sypkie składniki wymieszaj w misce razem z drobno posiekanym rozmarynem. Ułóż na 2 dużych posmarowanych olejem blachach.