Ciasto "Góra lodowa"

Ewa
Ciasta
30.11.2019 8:44
Ciasto "Góra lodowa"

mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szkl. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci na smaku czy świeżości. mleka 200 g masła Masa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szkl. ostatnio ponownie robiłam to ciasto i mleko w proszku wsypałam nie do zimnego, a do gorącego mleka z wodą i cukrem. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka w proszku. mleka w proszku (pełnego) + 2 łyżki 2 łyżeczki kakao Najciekawsza warstwa, a więc polewa z mleka w proszku dosyć szybko gęstnieje-przynajmniej u mnie tak wyszło. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Do gorącej masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy na najniższych obrotach miksera. Łączymy ją, delikatnie mieszając, z masą żółtkową (najlepiej w 2-3 turach). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Układamy na cieście, wciskając je przeciętą stroną w masę budyniową. Przy rozkładaniu mas musiałam nieco pomóc sobie patyczkiem do szaszłyków, by warstwa jasna z ciemną troszkę się ze sobą zmieszały. Dało mi to trochę więcej czasu na rozłożenie polewy, gdyż nie zastygła ona wtedy aż tak szybko. Biszkopciki układałam pod lekkim kątem, niezbyt gęsto siebie, by zbyt mocno nie odstawały one od reszty (tak po prostu wolałam), ale oczywiście można je ustawić gęściej i pionowo;) EDIT: Wszystko jasne! Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru drobnego 4/5 szkl. łyżka mąki pszennej 2 op. budyniu waniliowego 3 szkl. Pewnie większość z Was robiła, lub chociaż słyszała o cieście kryjącym się pod nazwą Góra Lodowa. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z kakao.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/11/30/gora-lodowa/