😉 Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Dodatkowo w pulpeciku można przemycić trochę warzyw, ja do swoich zawsze dodaję marchewkę, ale zarówno pietruszka, seler, dynia, papryka czy cukinia sprawdzą się genialnie. To jakiego mięsa użyjecie, również zależy od Was, u mnie akurat jest wieprzowina, ale kurczak, czy indyk również się sprawdzi. Wrzucamy na niego pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na brązowy kolor. Następnie do śmietany dodajemy dwie łyżki mąki i około pół szklanki gorącego sosu. Następnie dorzucamy liście laurowe, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Zmniejszamy ogień i zalewamy mięso bulionem/wodą, tak żeby płyn przykrył mięso (około 1 litra). Po tym czasie usuwamy liście laurowe z sosu. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju kasz oraz klusek. Pulpeciki w sosie koperkowym to bardzo klasyczny i prosty przepis.