W mojej kuchni nie może zabraknąć takich dodatków 😉 Składniki: - 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (opcjonalnie inne ulubione) - 0,5 szklanki płynnego miodu - szczypta cynamonu - 1 szklanka cukru - 1 łyżka masła - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Małą foremkę – u mnie 18×28 – wykładamy papierem do pieczenia. Gdy leżą razem (jeden na drugi) mogą się sklejać (tak było u mnie, ale i tak spokojnie je zjedliśmy z przyjaciółmi). Bo jeśli tak jak ja i moi znajomi lubicie karmelowe, lekko ciągnące się słodkości, to od tych ciężko się będzie Wam oderwać. Idealne, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, idealne na wyjątkowy deser dla “Świętego Mikołaja. Deser będzie się lekko ciągnął w środku, taki słodki orzechowy karmelek. Orzechowe karmelki z cynamonem Dziś uczta dla wielbicieli słodkości, krówek ciągutek, karmelu i orzeszków. Kawałki można zawinąć w kawałki papieru do pieczenia lub rozłożyć na talerzu. Zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szybko mieszamy (uwaga! Całość można pokroić na małe kawałki lub dłuższe a la batoniki. Przygotowując orzechowe karmelki z cynamonem nie zapomnijcie zadbać o bezpieczeństwo. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści i całość zacznie “bulgotać. Na patelnię wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu i wlewamy płynny miód. Uważamy, aby nasza mieszanka nam się nie przypaliła. Lekko nią potrząsamy, aby całość się wyrównała.