Zapraszam również na inne moje przepisy świąteczne: Uwielbiam rybę po grecku i nie wyobrażam sobie bez niej świąt,tym razem trochę inaczej,zapieczona w cieście francuskim,pięknie się prezentuje na stole i można ją podać i na zimno i na ciepło-polecam⇓⇓⇓Składniki:Przygotowanie:Rybę przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem,obtaczamy w mące i smażymy krótko na rozgrzanym oleju,Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,cebulę kroimy w kostkę. Na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie nakładamy na nie warzywa ,ale tylko na połowę na to układam ciasno rybę i na nią resztę warzyw. ok 40-45 dag świeżej ryby Mintaj,dorsz) opakowanie ciasta francuskiego 3 marchewki 1 pietruszka pół selera 1-2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sól,pieprz olej do smażenia mąka do obtoczenia ryby żółtko do posmarowania ciasta łyżka maku do posypania Na patelni na oleju najpierw podsmażamy cebulę ,jak zacznie mięknąć to dodajemy resztę warzyw,liścia i ziele angielskie,mieszamy i smażymy chwilkę,jak zaczną się rumienić,podlewamy odrobiną wody,przykrywamy i dusimy do miękkości ok 10 min.