Cepeliny

Agnieszka
Obiad
27.11.2019 15:50
Cepeliny

Ciasto: - 2 kg ziemniaków - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli Farsz: - 600 g łopatki wieprzowej - 1/4 szklanki bulionu - 2 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 marchew - 1 pietruszka (korzeń) - 1/2 selera - majeranek - sól - pieprz Ciasto: Ziemniaki podziel na dwie części: 1 kg ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij z nich wodę za pomocą ściereczki lub gazy. Farsz: Mięso ugotuj z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera, dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Następnie, gdy mięso będzie już miękkie wyciągnij je i wraz z warzywami oraz czosnkiem – zmiel. Z ciasta formuj placki, na środku połóż porcję farszu i uformuj cepeliny. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2019/11/27/cepeliny/