Można parzyć ją jak klasyczną herbatę lub wykorzystywać twórczo w kuchni jako naturalny barwnik. (składniki na ok. 8 porcji) - 2 galaretki przezroczyste - ok. 100 g borówek amerykańskich - 600 ml schłodzonej śmietanki 36% - 200 ml mleka - 1/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki cukru pudru - 1/2 laski wanilii - 2 łyżki klitorii ternateńskiej (suszonych pączków kwiatów) - 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny - 5 łyżek wrzątku Badania naukowe potwierdziły przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne, znieczulające, przeciwcukrzycowe, owadobójcze działanie ekstraktów, wpływ na agregację płytek krwi oraz działanie relaksujące, połączone z rozluźnieniem mięśni gładkich. Słoiczki, w których przygotujemy deser, wstawiamy bokiem do formy na muffinki i wlewamy po kilka łyżek niebieskiego mlecznego płynu. Gdy niebieska warstwa stężeje, układamy borówki, dolewamy przezroczystą galaretkę i, już w klasycznej pozycji, wstawiamy słoiczki do lodówki. Ale nie martwcie się - nie ma w nim ani grama sztucznego barwnika! W międzyczasie rozpuszczamy przezroczyste galaretki (według przepisu na opakowaniu). Mam dla Was kolejny przepis na deser w słoiczku.