SYCYLIJSKA PASTA Z KALAFIOREM, RODZYNKAMI I ORZECHAMI

Agnieszka
Makarony
27.11.2019 9:00
SYCYLIJSKA PASTA Z KALAFIOREM, RODZYNKAMI I ORZECHAMI

Składniki: Średniej wielkości kalafior, umyty, podzielony na różyczki 1/2 opakowania makaronu bucatini lub spaghetti 4 łyżki rodzynek 4 łyżki pokruszonych migdałów lub orzechów laskowych 3 filety anchois (opcjonalnie) Puszka pomidorów, posiekanych, razem z sokiem lub 4 pomidory malinowe posiekane i pozbawione gniazd nasiennych 3 żółte pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Kilka łyżek tartego parmezanu lub pecorino Kilka łyżek posiekanej bazylii lub pietruszki Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej pyszne jest bucatini z kalafiorem, rodzynkami i orzechami w pomidorowym sosie, który Wam dzisiaj reklamujemy:) Liczba porcji: 2 Kalafior jest ulubionym warzywem Sycylijczyków, szczególnie chętnie zjadanym latem, kiedy temperatura za oknem jest równie wysoka jak w samym środki Etny. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w szerokim rondlu lub patelni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Krok 3 W międzyczasie zagotuj 2-3 litry wody, dobrze posól (woda powinna mieć słoność wody morskiej), wsyp do niej makaron. Wlej posiekane pomidory wraz z sokiem, anchois, zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa – 16 zł za szczyptę. Rzeczywiście młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Zrobiliśmy to z bólem serca, bo włoska kuchnia, szczególnie na południu, gdzie orientalne wpływy są mocne, pachnie szafranem. Pod koniec dodaj posiekane w kostkę, pozbawione pestek żółte pomidory, rodzynki i orzechy. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza kucharka XIX-wiecznej Warszawy pisała w swojej książce kulinarnej 365 obiadów, że kalafior najlepszy jest we wrześniu. W naszych szerokościach geograficznych przyjęło się uważać kalafior raczej za warzywo jesienne, a nawet zimowe. Zamiast pomidorów z puszki użyliśmy wyfiletowanych, pokrojonych, przesmażonych pomidorów malinowych. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sroda-sycylijska-pasta-z-kalafiorem-rodzynkami-orzechami/