Pieczone warzywa korzeniowe z orzechami, granatem i pietruszką

Łukasz
Obiad
21.11.2019 20:36
Pieczone warzywa korzeniowe z orzechami, granatem i pietruszką

SKŁADNIKI 1 kg warzyw ulubionych korzeniowych (u mnie marchew i pietruszka) 50 ml dobrego oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu z agawy ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki gruboziarnistej soli garść różnych orzechów (np. nerkowca, włoskich i laskowych) 1 granat 1 pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Warzywa porządnie wyszoruj (nie musisz ich obierać) i przełóż na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia. 🙂 Pieczone warzywa korzeniowe z orzechami, granatem i pietruszką Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.5 /5 ( 2 zagłosowano ) Według tego przepisu możemy upiec dowolne warzywa korzeniowe, jednak moimi zdecydowanymi faworytami są pietruszka i marchew, które dzięki odpowiedniej obróbce termicznej nabierają niewyobrażalnej głębi i smaku. W tym przepisie pieczone warzywa korzeniowe podałem z prażonymi orzechami, pestkami granatu i natką pietruszki. Warzywa korzeniowe wymieszałem z kolendrą, kuminem oraz cynamonem, co sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Olej połącz z miodem lub syropem z agawy oraz przyprawami. Mimo że czasami odrobina soli, tymianku oraz miodu w zupełności wystarcza, żeby upiec pyszne korzenie, to postanowiłem nadać daniu trochę bliskowschodniego charakteru. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30-45 minut, aż warzywa będą al dente.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/11/pieczone-warzywa-korzeniowe.html