Tajska zupa krem z batatów i marchewkiDrukuj przepis Składniki ► cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka] ► olej rzepakowy lub kokosowy [10 g / 1 łyżka] ► bataty [ok. 300 g / 1 średnia sztuka] ► marchewki [ok. 500 g / 5 średnich sztuk] ► mleczko kokosowe [400 g / 1 puszka] ► czerwona pasta curry [1 łyżka lub więcej do smaku] ► masło orzechowe [ok. 50 g / 2 łyżki] Czerwona pasta curry jest dostępna w większych marketach, znajdziecie ją na dziale z żywnością orientalną lub czasem ze zdrową żywnością w małych słoiczkach i saszetkach. Tajska zupa krem z batatów i marchewki Aksamitna, kremowa i intensywnie pomarańczowa zupa krem z mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym. Jeśli jednak nie macie pod ręką takiej pasty, a chcecie wykonać ten przepis, polecam zamiast pasty dodać do zupy taką kombinację przypraw: mielona kolendra, mielony kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę. Jeśli jesteśmy bardzo głodni, śmiało można podać zupę z ryżem lub makaronem ryżowym, będzie dużo bardziej sycąca! Słodkie mleczko kokosowe w duecie z czerwoną pastą curry to prawdziwy majstersztyk! Oczywiście, smak nie będzie identyczny, ale finalna zupa na pewno będzie równie aromatyczna i smaczna :) - Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe, taką samą ilość (400 ml) wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku) Zupa wspaniale będzie smakować z kleksem kokosowego jogurtu, szczyptą chili i listkami świeżej kolendry. Do wykończenia zupy świetnie sprawdzi się świeży sok z cytryny lub limonki. Polecam dla wszystkich wielbicieli rozgrzewających, kremowych zup i ciekawych połączeń smakowych :) Z czym podawać? - Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw (u mnie to było ok. 30 minut).