Składniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości foremek) Na kruche babeczki: 250 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 50 g żółtek (2-3 sztuki) 1 łyżeczka miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki 60 g cukru pudru mała szczypta soli pół łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 0,5 laski wanilii skórka starta z 0,5 cytryny lub pomarańczy (można pominąć, ale nadaje ciekawego smaku) Na krem – do wyboru 1 z 2 poniższych przepisów: Krem śmietankowy z mascarpone: 250 g serka mascarpone (z lodówki) 250 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej!) około 0,5 szklanki cukru pudru 1-2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć lub zastąpić ziarenkami z 0,5 laski wanilii) Dodatkowo: 2 łyżki jasnej galaretki np. ananasowej + 1/4 szklanki wody lub miód nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki miód nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki dowolne owoce dżem na spód babeczek np. z czarnej porzeczki lub wiśni Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy pokrojone na małe kawałeczki masło, żółtka, miód, cukier puder, pastę waniliową lub ziarenka wanilii, skórkę startą z cytryny. Krem patissiere : 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii 5 dużych żółtek 80 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12-14 minut na złoty kolor (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek, babeczki należy obserwować). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Karbowane foremki lub foremki do mini tart smarujemy masłem. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kruche babeczki z kremem i owocami. Najłatwiejszy krem z mascarpone oraz krem patissiere. Reszta przygotowań: Na spód każdej babeczki nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego lub wiśniowego (nie może być zbyt słodki). Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała ona powierzchni kremu i odstawiamy do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać naszego kremu!). Gdy zaczyna gęstnieć przerywamy miksowanie i dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii lub pastę waniliową i serek mascarpone (najlepiej porcjami). Miód to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minutę, mieszając, aż nasz krem zgęstnieje (jak budyń). W większym garnuszku zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii. Na kremie układamy dowolne owoce, polewamy je niewielką (!) ilością tężejącej galaretki i opcjonalnie dodajemy inne słodkie ozdoby. Jak przygotować krem śmietankowy z mascarpone? Babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy, wyjmujemy spody i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach królują barwy i miód. Do wyboru macie dwa rodzaje kremu – najłatwiejszy waniliowy i tradycyjny krem patissiere. Kruche babeczki z kremem i owocami.