Białkowiec z kokosem Składniki na białkowiec z kokosem 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka roztopionego masła 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Wyjmuje z piekarnika, gdy patyczek wbity w środek jest suchy.możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub białą czekoladą i dodatkowo udekorować płatkami kokosa. Pieczenierozpoczynamy od ubicia piany z białek z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy wiórki kokosowe oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia.