Składniki na tiramisu dla dzieci: - 0,5 kg sera mascarpone - 400 ml śmietany 30% - 200 g biszkoptów podłużnych - 100 g cukru (pół szklanki) - 2 łyżeczki kawy zbożowej - łyżeczka olejku migdałowego (najlepiej bez sztucznych aromatów) - 2 łyżki kakao Przygotowanie W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Jest równie smaczny, a może nawet smaczniejszy niż jego klasyczny odpowiednik, a przygotowując go np. na przyjęcie mamy pewność, żeby każdy z gości będzie go mógł bezproblemowo skosztować. Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki. Śmietanę (schłodzoną w lodówce) ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Tiramisu dla dzieci (i dorosłych oczywiście) to inspirowany włoskim przysmakiem deser, tylko w wersji bezpiecznej – bez kawy, alkoholu i surowych jajek.