Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem

Magdalena
Ciasta
08.11.2019 14:50
Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem

Na kakaowy biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2/3 szklanki drobnego cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 płaskie łyżki naturalnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę śmietanową: - 1000 ml śmietanki kremówki 36% (z lodówki! Składniki: Na biszkopt toffi: - 7 dużych jajek (temp. pokojowa) - 1 szklanka mąki pszennej - 2 budynie o smaku toffi (2 x 40 g) - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (0,5 łyżeczki) Moja koleżanka piekła biszkopt z mojego przepisu prawie 40 minut w 160 stopniach – dlatego zawsze proszę obserwować ciasto, bo wszystko zależy od piekarnika. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Rada: Jeśli biszkopty wydadzą nam się za suche (zbyt długo siedziały w piekarniku) można je wcześniej nasączyć np. woda + odrobina cukru + kawa zbożowa lub innym pasującym np. napar z mocnej herbaty. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Dodatkowo: - kajmak mleczny tradycyjny lub kajmak z solą (ja użyłam dziś tego) POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) - kandyzowane skórki pomarańczy (opcjonalnie) Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem, to ciasto które jest idealne na specjalne okazje, przyjęcia i święta. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Biszkopt studzimy i na tym etapie można go nasączyć naparem (patrz uwagi na końcu przepisu). Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasz biszkopt przez około 30-35 minut. Jak przygotować biszkopt toffi: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu, z termoobiegiem o 10 stopni mniej). Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasz biszkopt przez około 25 minut. Ja dziś podałam ciasto z kajmakiem z solą morską POLDER. Po tym czasie zostawiamy ciasto na około 5 minut w piekarniku uchylając drzwiczki. Zdejmujemy z palnika i studzimy, ale na tyle by żelatyna nadal była płynna. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – używam do tego bardzo ostrego dużego noża. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, pod koniec dosypujemy drobny cukier. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, pod koniec dosypujemy drobny cukier. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika 😉 Przygotowujemy masę śmietanową: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dokładnie z cukrem pudrem (uważajcie by jej nie przebić). musi być dobrze schłodzona) - 4 łyżeczki cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki lub odkładamy mikser i mieszamy składniki delikatnie szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-krowka-z-kakaowym-wnetrzem/