Składniki: 2-3 marchewki około 3 cm pora 1 małe soczyste jabłko 3-4 rzodkiewki olej rzepakowy tłoczony na zimno Oliwia Kaszubska szczypta cukru (można pominąć) sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Czy wiedzieliście, że taki olej pomoże nam uzupełnić dietę o kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Kwasy NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Do startych marchewek dodajemy starte (obrane) jabłko, starte na tarce rzodkiewki i por (pokrojony np. w półplasterki). Dolewamy powoli olej rzepakowy tłoczony na zimno (najpierw mniejszą ilość), mieszamy i próbujemy. Do startych warzyw i jabłka dodałam zdrowy olej rzepakowy tłoczony na zimno. Jeśli potrzebujecie większą ilość surówki wystarczy, że zwiększycie ilość składników