- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Biszkopt kakaowy (składniki na 2 biszkopty)
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z monte
- 500 g serka monte
- 8 szt. kinder czekoladek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo do dekoracji:
- mrożone maliny
- kinderki
- markizy
Przepis
1. Biszkopt kakaowy (4 jajka):
Białka ubić na sztywno, następnie dodać 4 łyżki cukru oraz cukier waniliowy.
Do białka dodawać stopniowo 4 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.
Biszkopt wyłożyć na okrągłą blachę (25cm). Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tak samo przygotować drugi biszkopt.
2. Krem z monte:
Monte przełożyć do misy robota.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Monte mieszać mikserem i stopniowo wlewać żelatynę.
Kinderki pokroić i dodać do kremu, wymieszać.
3. Połowę tężejącego kremu wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Torcik ozdobić malinami i ciastkami.