Rolada truskawkowa

Ciasta
04.11.2019 17:54
Rolada truskawkowa

Biszkopt na formę 26x40 cm Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Krem truskawkowy: - 450 g truskawek - 185 ml śmietanki 30% - 1/3 szklanki cukru pudru - 15 g żelatyny (zalać wodą do jej przykrycia) Żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia, uważając by nie zagotować. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem ( u mnie lukier z dodatkiem czerwonego barwnika). Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki zblendować. Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami musu i wlać do masy. Nałożyć krem truskawkowy i zwinąć z powrotem. Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/11/rolada-truskawkowa.html