Piernik z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

Patrycja
Ciasta
26.10.2019 11:35
Piernik z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

Składniki(blaszka 23/33): ciasto: masło 300 g, miód 200 g, cukier 400 g, kakao 60 g, przyprawa do piernika 3 łyżki, kefir 2 szklanki, jajka 6 szt, mąka pszenna 600 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, krem orzechowy: orzechy włoskie zmielone 300 g, mleko 225 ml, masło 300 g, cukier puder 220 g, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: dżem wiśniowy 1 mały słoik, orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na pierwszy blat ciasta, wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym, następnie przykrywamy ciasto ostatnim blatem. Krem orzechowy: Orzechy i mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy, przez cały czas mieszając aż się zagotują. Jajka ubijamy aż zrobią się puszyste, następnie dodajemy czekoladową mieszankę oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. 3 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i ciasto rozlewamy równomiernie na każdą z nic. Na małej mocy palnika rozpuszczamy czekoladę cały czas mieszając, do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/10/piernik-z-kremem-orzechowym-i-dzemem.html