Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości :) Składniki: Ciasto kruche: - 300g mąki pszennej - 170g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka Masa jabłkowa: - 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) - 1 galaretka cytrynowa - 1 cytryna Krem orzechowy: - 250g obranych orzechów włoskich - 250ml gorącego mleka - 250g masła w temperaturze pokojowej - 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: - 80g masła - 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego - 7 łyżek wody - 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój ;) Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Polewa czekoladowa: - Składniki na polewę przekładamy do garnuszka, stawiamy na ogniu i mieszając co chwilę, czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, łącząc w jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, zostawiamy całość na ogniu, nie mieszając, by polewa intensywnie się gotowała, przez około 2-3 minuty. - Ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na prostokąt wielkości blachy 34x24cm, wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto,nakłuwamy gęsto widelcem. Zdejmujemy jabłka z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną masę jabłkową, przekładamy na upieczony i wystudzony spód. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przekładamy do garnka, podgrzewamy około 5 minut na dość intensywnym ogniu. Masa jabłkowa: - Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto Niebo z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Wyrównujemy masę jabłkową na spodzie, wkładamy do lodówki, by stężała. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, kiedy całość nieco się przegryzie, a spód lekko zmięknie od jabłek. Krem orzechowy: - Orzechy rozdrabniamy w malakserze na gładką mąkę.