Marchewka z pietruszką, czyli jarzynka do obiadu na ciepło

Ewa
Obiad
25.10.2019 15:09
Marchewka z pietruszką, czyli jarzynka do obiadu na ciepło

🙂 3-4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z 1/2 cytryny 1 pęczek szczypiorku lub zielona część dymki Marchewkę i pietruszkę obieramy. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy okazało się, że i korzeń pietruszki nadaje się do tego wyśmienicie i również dobrze smakuje. Dziś zatem jarzynka na ciepło – podsmażona marchewka z pietruszką, delikatnie pokryta miodem. Kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, wykorzystując w tym celu obieraczkę do warzyw. Wówczas dodajemy miód oraz sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Smażymy, często mieszając, aż warzywa się zeszklą i lekko zmiękną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/25/marchewka-z-pietruszka-jarzynka-do-obiadu-na-cieplo/