Składniki: Placek: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli Sos: - 500 g świeżych grzybów - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 100 ml śmietanki 30% - 100 ml bulionu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju Wykonanie: Placek:Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. Upieczony placek ziemniaczany kroimy na kawałki i podajemy polany sosem grzybowym. Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny. Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu, dzięki temu sos jest bardziej aromatyczny i ma intensywniejszy smak. Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków, maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki. Pieczony placek z sosem grzybowym Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Większość osób stosuję szkołę numer dwa, ja natomiast zawsze grzyby wstępnie obgotowuje - nauczyła mnie tak mama i babcia, dzięki temu wiem, że sos będzie bezpieczny dla naszego zdrowia. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 10-15 min. (jeśli grzyby są obgotowane to krócej). Większe kapelusze kroimy w ćwiartki, mniejsze na pół, a nóżki kroimy w plasterki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min., aż będzie złocisty.