Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Łukasz

Obiad

22.10.2019 17:57

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Uważam, że o tej porze roku to curry z dynią będzie doskonałym wyborem na jesienny obiad, dlatego nie zastanawiajcie się zbyt długo i przygotujcie je jeszcze dziś! 😉 Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Curry: ok. 500 g dyni (waga bez pestek przed obraniem) 1 czerwona papryka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100 g młodych liści szpinaku baby 100 g orzechów nerkowca 2 czerwone cebule 1 papryczka chili 5 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: 1 szklanka czarnego ryżu 1 płaska łyżeczka soli ½ laski cynamonu 2 ziarenka kardamonu 3 goździki PRZYGOTOWANIE Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dzisiejsze curry z dynią jest jednak trochę bardziej wymuskane, bo od razu wiedziałem, że będę chciał je podać z ugotowaną ciecierzycą, liśćmi młodego szpinaku, papryką i prażonymi orzechami nerkowca, więc zawczasu zaopatrzyłem się w potrzebne składniki. W ogóle wiecie, że sama nazwa curry z tamilskiego oznacza po prostu sos, a dopiero brytyjscy kolonizatorzy sprawili, że na zachodzie zaczęło nam się to kojarzyć z charakterystyczną mieszanką przypraw? To curry z dynią to wspaniała rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienne dni i, mimo że przygotowuję je bez mięsa, to wcale nie odczujecie jego braku, bo ten aromatyczny gulasz jest bardzo sycący. Ja zawsze mam w domu przynajmniej jedno opakowanie i korzystam z niego w kryzysowych sytuacjach, kiedy nie mam zbyt wielu składników, albo innego pomysłu na obiad. Curry z dynią podałem z czarnym ryżem, który ugotowałem z kardamonem, goździkami i laską cynamonu. Można do niej dodać niemalże wszystkie warzywa, jakie znajdziemy pod ręką, a po połączeniu z mlekiem kokosowym i aromatyczną indyjską pastą stanie się pysznym daniem. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem i podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Im również zawdzięczamy gotową pastę, która oszczędza nam sporo czasu na ręczne ucieranie składników w moździerzu. Jeśli jednak macie potrzebę na zwiększenie ilości białka, to polecam dorzucić tofu, kurczaka, krewetki lub ulubioną rybę o białym mięsie. Wrzuć na patelnię i smaż kilka minut, aż stanie się al dente. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je po swojemu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/10/curry-z-dynia-ciecierzyca-i-szpinakiem.html