Czuję się jak na loterii - albo się uda albo nie ;) Nawet moje przygody w kuchni nabrały nieco ekspresowego tempa, czego dowodem jest dzisiejsze ciasto :) Blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Masa serowa: - 250 g masła lub margaryny - 1 kg sera twarogowego - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 3 budynie waniliowe - 1 szklanka mleka Polewa: - 1/2 kostki masła lub margaryny - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 2 łyżki zimnej wody - płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania Gotowy sernik najlepiej trzymać w lodówce, wówczas lepiej się kroi, nie rozłazi się i trzyma kształt. Nie lubię przygotowywać postów w pośpiechu, ale od zeszłego roku niewiele w tej kwestii się zmieniło. Wylać na nie połowę ciepłej masy serowej i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na końcu dodać zimną wodę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód herbatnikami. Dodatkowo: - 500 g herbatników Masa serowa: Masło oraz cukier dodać do garnka i rozpuścić. Wymieszać, aż się całość dobrze ze sobą połączy i wsypać kakao. Następnie wylać pozostałą masę serową i ułożyć resztę herbatników na wierzchu.