Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula Marynata octowa 200 ml wody 50 ml octu spirytusowego 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu) 1 łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 goździki Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z naszą sałatką grzybową i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski, tak aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej. W rondlu gotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Marchewkę kroimy w plasterki lub słupki, tak aby rozmiarem pasowała do grzybów.