Zupa grzybowa Zupa grzybowa – składniki: 400 g świeżych grzybów 1 cebula biała 2 ziemniaki 1 duża marchew lub dwie mniejsze łyżeczka czosnku w proszku sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki plus troszkę do przybrania 3 szklanki bulionu pietruszka lub lubczyk do przybrania masło do podsmażenia. A robię ją w taki sposób, że dodaję do podsmażonych grzybków jarzyny takie jak: marchew i ziemniaki oraz cebulę, a także śmietanę kremówkę, by podkreślić zupę jej delikatnym smakiem. Zupa grzybowa – wykonanie: Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. W razie potrzeby doprawić zupę solą czy pieprzem. Wrzucić na nie oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Na odrobinie tłuszczu zarumienić pokrojone w paseczki grzyby. Zupę nalewać do kokilek, podawać przybraną grzybkami, odrobiną śmietanki oraz zieloną natką. Ja preferuje zupę krem, ponieważ można ją pięknie ozdobić. Nie tylko do tych leśnych np. borowików czy mieszanych, ale także do pieczarek. Jarzyny obrać i pokroić w kostkę.