Filet z kurczaka z szynką i serem

Ewa
Obiad
17.10.2019 8:12
Filet z kurczaka z szynką i serem

Nie mając możliwości wykorzystania grilla, takie danie normalnie zrobiłabym w piekarniku, ale co jeśli ktoś z jakichś powodów piekarnika nie posiada, lub uważa za niepotrzebne rozgrzewanie go na około 30-40 minut, jeśli chce przygotować porcje mięsa dla jedynie 2-3 osób? Oczyszczone mięso dzielimy na porcje (w zależności od wielkości można każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół, lub naciąć z jednej strony w tzw książkę). Piersi kurczaka miałam wówczas większe niż te widoczne na zdjęciach poniżej, więc przekroiłam je wzdłuż na pół, uzyskując z 1 piersi 2-3 porcje mięsa. Patelnia nie zajmuje dużo miejsca w kuchennej szafce, a jej prostokątny kształt pozwala na przygotowanie w krótkim czasie około 3 porcji mięsa jednocześnie. - 1-3 piersi kurczaka (ilość wg potrzeb) - 1 pomidor - szynka w plastrach - mozzarella w plastrach - mielona papryka słodka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Myślę, że tyle samo czasu zajęłoby pieczenie mięsa w piekarniku, ale nie miałoby ono tych charakterystycznych dla patelni grillowej pasów. Spokojnie mogłam pozwolić sobie na przygotowanie mięsa w 3 turach, bez znacznej utraty ciepła pierwszej partii. nie tylko 🙂 Ja wykorzystałam ją również podczas przygotowania takiego mięsa na rodzinną uroczystość, dla 8-9 osób. Dziś na tapetę biorę ją ponownie, tym razem przygotowując na niej mięso. Filet z kurczaka z szynką i serem, z patelni Bardzo lubię grillowane mięsko. Może być ona również alternatywą dla osób, które z jakichś powodów nie posiadają sprawnego piekarnika. Z całością uwinęłam się w około 30 minut. Dzięki specjalnej uszczelce, w jaką wyposażona jest patelnia, potrawy przygotowuje się szybko i sprawnie, bez utraty wilgoci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/17/filet-z-kurczaka-z-szynka-i-serem-z-patelni/