KUGEL – ZAPIEKANKA Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

Agnieszka
Zapiekanki
02.10.2019 11:38
KUGEL – ZAPIEKANKA Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki 10 średnich ziemniaków (około 2 kg) 2 żółte cebule 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Liczba porcji: 4-6 Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Z podanych poniżej składników zrobicie dużą zapiekankę, do której będziecie potrzebować dużą foremkę do pieczenia w rozmiarze 20×30 cm. Zetrzyj na tarce, tylko że na drobniejszych oczkach, dwie cebule. Jeśli macie dość nudnych tłuczonych ziemniaków, lub chcecie zrobić wrażenie na gościach, upieczcie kugel. Świetnie sprawdza się jako przystawka w głównych daniach do np. pieczonego kurczaka z wątróbką. Kugel robi się szalenie łatwo, wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkami. Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę. Krok 2 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Krok 4 Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kugel-zapiekanka-z-tartych-ziemniakow/