Polecam też przepisy na: Gąski panierowane smażone rydze panierowane składniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów schabowych z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Kapelusze maczamy z obu stron najpierw w mące, potem w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Gdy tylko się pojawią kanie to je w ten sposób smażymy, jak jest ich bardzo dużo to po usmażeniu marynujemy: Przed usmażeniem kanie należy oczyścić ze ściółki, ostrożnie zeskrobać tzw. łuski z kapelusza (opcjonalnie), delikatnie opłukać i osuszyć, odciąć nóżkę i pozostawić tylko kapelusz. U nas na te grzyby mówi się sowy i przygotowujemy je identycznie jak kotlety schabowe. Wczoraj Piotrek poszedł do parku na spacer z psem, a przy okazji rozejrzeć się za grzybami. Kanie smażymy na dużej patelni, aby się mogły dokładnie usmażyć. Usłyszał w sklepie jak jeden pan pochwalił się, że znalazł tam prawdziwki.