Crème brûlée

Asia
Desery
28.09.2019 17:32
Crème brûlée

Przepis na: Crème brûlée Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 55 min Łącznie: 70 min Liczba porcji: 6 Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 36% 80 g cukru 16 g cukru waniliowego ziarenka prawdziwej wanilii 5 żółtek Dodatkowo: 6 małych łyżeczek cukru brązowego Przed samym podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru brązowego i należy skarmelizować cukier używając specjalnego palnika – jak się tylko ładnie zarumieni powierzchnia deserków, to jest już gotowe do zjedzenia. I nie byłabym oczywiście sobą jakbym już na drugi dzień go nie wypróbowała, więc jak do wózka wrzuciłam palnik to automatycznie kupiłam resztę składników potrzebnych do powstania tego deseru. Żółtka miksujemy przez kilka sekund za pomocą miksera, wlewamy dwie łyżki ciepłej śmietanki, mieszamy za pomocą trzepaczki lub na małych obrotach miksera. Przed Wami przepis na genialny Creme Brulee, który wprost uwielbiam (nawet nie wiem czy bardziej go lubię jeść, czy przygotowywać…). Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu wraz z cukrami oraz ziarenkami z laski wanilii. W tym deserze kluczową rolę pełni laska wanilii, dzięki której smak jest niesamowicie waniliowy, a do tego jak pięknie pachnie! Mieszamy do momentu aż cukier się całkiem rozpuści lecz pilnujemy, aby nie doszło do zagotowania. Mam nadzieję, że szybko wypróbujecie ten przepis i zakochacie się w nim tak samo jak ja! Ostatnio będąc w Lidlu znalazłam za bodajże 29 zł palnik gazowy z 4 kokilkami do zapiekania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/creme-brulee/