Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną

Magdalena
Obiad
29.09.2019 14:51
Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną

Składniki: Na farsz: - 100 g piersi pieczonej w plastrach (można użyć innej wędliny) - około 110 g żółtego sera w kostce – u mnie gouda - czarny mielony pieprz do smaku - sól himalajska do smaku - 2 małe szczypty granulowanego czosnku - 0,5 dużej cebuli - olej do podsmażenia cebuli – użyłam niedużej ilości oleju rzepakowego Woj-len Na ciasto: - 500 g mąki pszennej + do podsypania - 30 g świeżych drożdży - mała szczypta soli - 40 g masła lub margaryny - niepełna szklanka mleka - szczypta cukru - 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Do podania: - domowy sos czosnkowy np. z tego przepisu (polecam śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym) Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem (na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika, ciasto nie wymaga długiego wyrastania). Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy ja na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Przekładamy do miski, dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser o pokrojoną w kostkę wędlinę. Mi w wałkowaniu ciasta na pierogi pomagał mój mały pomocnik 😉 Pierogi układamy na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Tak przygotowane drożdżowe pierogi najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-pierogi-z-zoltym-serem-cebula-i-wedlina/