Składniki: 1 litr mleka 50 g masła 4 żółtka (z jaj rozmiar M) 2 jajka (rozmiar M) 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej 70g skrobi ziemniaczanej 2 płaty ciasta francuskiego (dziś użyłam mniejszych, aby ciasto wyszło wyższe, często wykorzystuję te xxl) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Rada: kremówkę przygotowujemy w dużej blaszce lub robimy coś ala formę z rantami z folii aluminiowej, tak by masa nie wypływała. Idealna bez dodatków, jak i z mlekiem (no cóż… jak tak lubię najbardziej ;)) A ten zapach świeżo mielonych ziaren… Do tego dobra kawa (jak zawsze u mnie z odrobiną mleka) i… można się zrelaksować 😉 Bo choć, to ciasto jest proste w przygotowaniu, to jednak wymaga odrobiny cierpliwości (czas chłodzenia w lodówce). Płaty ciasta pieczemy wcześniej na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja używam dużej z piekarnika). Tak wysokie kremówki przysparzają więcej kłopotów przy krojeniu 😉 Kremówka będzie gotowa dopiero po mocnym schłodzeniu w lodówce. Po wyjęciu (gdy masa jest już stabilna) kroimy ciasto bardzo ostrym nożem na kawałki i posypujemy obficie cukrem pudrem. Lekko ciepły budyń wykładamy na płat z ciasta francuskiego. Przygotowujemy masę budyniową: 750 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem (zwykłym i wanilinowym). Rozpływający się w ustach budyniowy krem i ciasto francuskie oprószone dużą ilością cukru pudru. A jak kremówka, to i dobra włoska kawa od kawwa.pl Intensywna z lekkim posmakiem czekolady.