Szarlotka krucho-drożdżowa

Ciasta
25.09.2019 12:04
Szarlotka krucho-drożdżowa

Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm): 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 25 g świeżych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 450 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 250 g margaryny ok. 1/2 szklanki drobnej bułki tartej Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać). Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Aby łatwiej było je rozwałkować polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/szarlotka-krucho-drozdzowa/