Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese

Martyna
Obiad
23.09.2019 18:07
Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese

🙂 Składniki na 4 porcje: – 8 naleśników gryczanych z tego przepisu – 500ml przecieru pomidorowego – 400g mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) – 1/2 puszki groszku konserwowego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1/2 łyżeczki suszonego oregano – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – szczypta chili – sól, pieprz – 40g żółtego sera Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem tutaj. Na koniec na patelnię dodajemy groszku, mieszamy i ściągamy z ognia. Pomyślałam, że to nie może smakować tak samo dobrze jak oryginalna wersja z makaronem, jednak myliłam się! Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jakieś 7-8 lat temu, kiedy pierwszy raz poszłam w Gdyni do naleśnikarni zamówiłam coś, co wydawało mi się bardzo nietypowe. Świetnie sprawdzi się tutaj każdy sos, natomiast osobiście polecam bolognese i carbonarę na śmietance. Na naleśnikowe spaghetti nakładamy sos, posypujemy serem i podajemy z listkami bazylii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/gryczane-spaghetti-nalesnikowe-sosem-bolognese/