Przepis na: Szarlotka tatrzańska Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 60 min Łącznie: 90 min Składniki: Ciasto: 450 g mąki krupczatki 220 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2,5 kg jabłek odmiany szara reneta opcjonalnie 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 płaska łyżka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny Krok 2 W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce (opcja krojenia na plasterki). Dziwię się, że ten przepis dodaję na bloga dopiero teraz, ponieważ tyle razy już ją piekłam, że ciężko mi nawet powiedzieć kiedy pierwszy raz wypróbowałam ten przepis. Słodzimy opcjonalnie za pomocą cukru białego i cukru wanilinowego (zależy od tego czy jabłka będą bardzo winne czy dosyć słodkie same w sobie). Szarlotka tatrzańska to świetny domowy wypiek, który składa się z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a także dużej ilości soczystych jabłek, więc ich odmiana stanowi tu kluczową rolę. Większe ciasto ścieramy na tarce i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średniej wielkości, kwadratowa 26 x 26 cm). Prażymy na patelni (podlewając je ok 100 ml wody i sokiem z cytryny) przez 10-15 minut, aby nieco zmiękły. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto.