Ciasto cytrynowo cytrynowe

Ciasta

18.09.2019 18:59

Ciasto cytrynowo cytrynowe

Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki startej skórki z cytryny 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru do syropu 4 łyżki soku z cytryny mieszamy z 6 łyżkami cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 - 7 minut. Można także pokusić się o eksperymenty z cytrusami - do cytryny dodać sok i skórkę z pomarańczy lub na przykład limonki. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Gorące ciasto tuż po wyjęciu z piernika nakłuwamy z wierzchu tak, aby powstały dość duże, regularne otwory. Syrop (gorący) nakładamy łyżeczką na gorące ciasto i lekko wmasowujemy go w wierch, tak aby jak najwięcej cieczy weszło w ciasto. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki - miękkie masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, wanilię, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. Ciasto cytrynowo cytrynowe wspaniale smakuje z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów śmietankowych lub waniliowych.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/09/ciasto-cytrynowe-podwojnie-cytrynowe.html