Placek tarty czarno-biały pleśniak

Ciasta
22.10.2019 11:46
Placek tarty czarno-biały pleśniak

Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 3 łyżki kakao i ponownie zarabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 4 łyżek cukru. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Musi być dobrze schłodzone, a nawet lekko zmrożone, bo będziemy je ucierać na tarce. Na tarce ścieramy jedną część białego ciast i pół czarnego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/10/placek-tarty-czarno-biay.html