Składniki: - 3 duże piersi z kurczaka / indyka - mąka pszenna - bułka tarta (najlepiej domowa) - 3 duże jajka - 3 łyżki mleka - 6 plastrów żółtego sera lub więcej (np. gouda, edamski, tylżycki, morski) - 6 cienkich plasterków szynki - sól - masło klarowane do smażenia Filety z kurczaka / indyka umyć, osuszyć. Na środku każdego kotleta ułożyć plasterek szynki ściśle zwinięty w rulon z serem (ser powinien być w wewnątrz rulonu). Jednak z moją miłością do żółtego sera trudno wygrać, więc w moim domu zazwyczaj podaje je właśnie z tym dodatkiem. To popularny kotlet drobiowy, nadziewany, zwijany i dobrze przypanierowany :D Najbardziej popularna jest wersja klasyczna - z masłem i natką pietruszki w środku. Każdy z nich należny delikatnie rozbić, w taki sposób aby nie rozerwać mięsa. Schłodzone kotlety obtoczyc kolejno w mące, jajkach z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na średniej mocy palnika około 4 min. z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Kotlety ułożyć na tacy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Nie mniej, na masło również znajdzie się tu miejsce, a mianowicie posłuży do smażenia.