Składniki do nasączenia: - 1/2 szklanki wody - 1/2 soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na Nadzienie Jabłkowe i Bitą Śmietanę: - 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru - 3/4 szklanki cukru - 10 dużych jabłek (gloster, kortland, najlepiej słodko-kwaśne) - sok z 1/2 cytryny - 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody - 1 szklanka wody - 400 ml śmietanki 30% - 2-3 łyżki cukru - 2 łyżeczki żelatyny deserowej Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Składniki na Ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 4 białka - 4 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 90 ml oleju - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno. Dzień wcześniej można upiec bezy - 1/2 szklanki białek - 1/2 szklanki cukru - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego (proszek, bez cukru) Białka ubić na sztywną pianę. Zestawić z ognia i dodać rozpuszczoną w mikrofali napęczniałą żelatynę (rozpuszczamy 4-5 s., aby się nie zagotowała). Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i zasypać 3/4 szklanki cukru. Powciskać w nią beziki, przykryć pozostałą śmietanką - można wyrównać lub pozostawić w postaci uroczych kleksów. W międzyczasie żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia - odstawić na 5 min. Delikatne i lekkie ciasto z waniliowym nadzieniem jabłkowym na bazie słodko-kwaśnych, soczystych jabłek i waniliowego budyniu. Kiedy jabłka lekko zmiękną dolać rozprowadzone w 1/2 szklanki wody budynie waniliowe. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Uwielbiam różnego rodzaju kostki, więc na blogu nie mogło zabraknąć i wersji z jabłkami. Większość jeszcze gorącego nadzienia przełożyć na spód ciasta w formie. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie owinąć formę folią spożywczą i schłodzić przez min. 6 godzin. Dobrze wysuszone bezy mogą lekko popękać z wierzchu, ale to tylko nadaje im uroku (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Spód pozostawić w formie z dopiętymi brzegami. Dno prostokątnej formy z odpinanymi brzegami (35x25) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Po tym czasie, śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Taka finezyjna szarlotka jest łatwa w przygotowaniu, bardzo elegancka, wielowarstwowa, a nie wymaga wiele pracy. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. (Sam wierzch ciasta, tzw. górkę można ściąć i umieścić w osobnej miseczce. Łyżką / łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego wykładać bezy (w odstępach). Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na dwa płaty - grubszy spód i cieńszy wierzch. Dolać sok z cytryny i wymieszać.