Aby ryba po usmażeniu była apetycznie zrumieniona i w jednym kawałku, wystarczy trzymać się poniższych rad! – kupujcie świeże ryby, po oczyszczeniu należy je tylko opłukać pod bieżącą wodą, ryb nie moczymy! – jeśli kupujecie mrożone ryby, to zwróćcie uwagę na to by ryba była mrożona, a nie glazurowana. Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tylko solą i pieprzem, oraz otoczony jest cienką warstwą mąki, podczas smażenia ryba obtoczona tylko w mące nie przykleja się do dna patelni, tworzy się na jej powierzchni cienka, chrupiąca skórka. – jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiając na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda – po rozmrożeniu dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. – możemy rybę panierować w samej mące (tak jak filet ze zdjęcia), – lub w mące, jajku i bułce tartej (jak kotlety schabowe) – albo np. w cieście piwnym. Jak doprawić ryby? – filety z ryby najlepiej doprawić z obu stron tylko solą i pieprzem. Rybę smażymy z jednej strony około 5 minut, następnie ją odwracamy i smażymy z drugiej strony, ale nieco krócej. Moja ostatnia rada: Ryby przewracamy tylko raz podczas smażenia, nie dosmażamy ich i nie smażymy ryb pod przykryciem. Sprawdzony przepis na perfekcyjną smażoną rybę w cienkiej, chrupiącej panierce z mąki, czyli jak usmażyć rybę? Na rozgrzany tłuszcz kładziemy suche kawałki ryby, gdyż tłuszcz będzie strzelał na boki.