Zupę można przygotować z młodego groszku w strączkach, ale pysznie prezentuje się także zupa z zielonego groszku z puszki lub z groszku mrożonego, który niczym nie ustępuje świeżemu. Opis Zupa z zielonego groszku: Zupa z zielonego groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Składniki: 35 g masła 250 g wyłuskanego zielonego groszku 350 ml mleka 2 łyżeczki sosu tabasco 70 ml wody Grzanki 1/2 cebuli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy chilli W tym przepisie zapraszam na klasyczny przepis zupy krem z zielonego groszku. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż do miękkości groszku. Następnie krem doprawiamy chili i tabasco oraz dodajemy sok z cytryny. Dlaczego zupa z groszku jest świetna?