Tort kokosowo-truskawkowy

Ciasta

11.09.2019 21:10

Tort kokosowo-truskawkowy

Krem truskawkowy-do obkładania boków ciasta należy później zrobić drugą, taką samą porcję z podanej ilości składników: - 400 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) - 3 łyżek cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4,5 łyżeczek żelatyny w proszku - 300 ml śmietanki 30% lub 36% Żelatynę zalać 9 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Biszkopt czekoladowy-pieczemy dwa biszkopty lub jeden z podwojonych składników: - 200 g gorzkiej czekolady - 4 jajka - 125 g masła - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem, dodać czekoladę i wymieszać. Blat kokosowy-pieczemy dwa blaty kokosowe (składniki podane na jedną porcję): - 3 białka - 120 g cukru - 120 g wiórków kokosowych Dodatkowo: - konfitura truskawkowa - likier truskawkowy (opcja alkoholowego ponczu) - likier amaretto do deserów (opcja bezalkoholowego ponczu) - ozdoby do dekoracji tortu SKŁADANIE TORTU: Ciasto najlepiej składać w tortownicy z obręczą. Dodać wiórki kokosowe i wmieszać szpatułką. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Krem śmietankowy: - 200 ml śmietanki 30% lub 36% - 2 łyżki cukru pudru Piec w temperaturze 180^ przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy (najlepiej szpatułką). Po upływie pół godziny należy przygotować krem truskawkowy według tego samego przepisu i dokładnie obłożyć schłodzony tort. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt czekoladowy nasączyć likierem, posmarować cienko konfiturą truskawkową i wyłożyć część kremu truskawkowego. Piec w temperaturze 180^ przez około 20 minut. Nasączyć ponczem, posmarować cienko konfiturą i rozsmarować krem truskawkowy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/09/tort-kokosowo-truskawkowy.html

Slodkie Pole