Polecam Wam także: – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem – smażona flądra – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – surówka z czerwonej kapusty – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety rybne Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu – 1-2 jajka – 4-6 łyżek bułki tartej – sól morska – olej do smażenia – do podania: frytki, aby miały mniej tłuszczu upiecz je w piekarniku Składniki sos tatarski: – 4 łyżki majonezu – 3-4 malutkie korniszony – 1 łyżeczka kaparów – sok z połowy cytryny – po łyżce posiekanych: natki i szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Stąd postanowiłam pokazać Wam to danie jeszcze raz, danie z pysznymi paluszkami rybnymi domowej roboty, frytkami w mojej wersji przygotowanymi w piekarniku aby oszczędzić już sobie dodatkowego tłuszczu. - Sos tatarski – korniszony i kapary drobno posiekaj, wrzuć do miseczki dodając do nich majonez, sok z połowy cytryny, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Przepis na klasyczną rybę z frytkami był na blogu już od dawna, ale robiłam go ponad 5 lat temu i zdjęcia były … nie oddawały smaku tego dania. – Przepis na turbota RYBA Z FRYTKAMI Przygotowanie: około 40 minut I teraz tradycyjnie obtocz kawałki ryby w mące z przyprawami, jajku a na koniec w bułce tartej. - Podawaj danie od razu po przygotowaniu, kładąc rybę na frytkach i podając razem z sosem tatarskim oraz ulubioną sałatką lub warzywami. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką.