Sernik straciatella z polewą czekoladową

Kasia
Ciasta
09.09.2019 7:35
Sernik straciatella z polewą czekoladową

na masę serową: 500 g twarożku sernikowego 500 ml śmietanki kremówki 36 % 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody-do żelatyny 2 czekolady mleczne Na spód ciasteczkowy: 150 g herbatników czekoladowych 90 g masła 30 g czekolady Na polewę: 100 g czekolady 50 ml śmietanki 36 % dodatkowo maliny i bezy do dekoracji Przygotowanie: Ciastka rozdrabniamy w blenderze ,masło z czekoladą dajemy do rondelka i rozpuszczamy ,dodajemy do zmiksowanych ciastek i mieszamy. Ciasteczka wykładamy na spód tortownicy (24 cm),która wstawiamy na 10 min do lodówki. żelatynę wsypujemy do szklanki,zalewamy zimną wodą,odstawiamy na 2 minuty żeby spęczniała i po tym czasie wstawiamy ją do mikrofalówki na ok 25 sekund,żeby się rozpuściła. Do miseczki dajemy czekoladę i śmietankę ,wstawiamy na 30 sekund do mikrofali i mieszamy energicznie po wyjęciu żeby czekolada połączyła się dokładnie ze śmietanką tak przygotowaną polewą polewamy po wierzchu nasze ciacho.dekorujemy bezikami i malinami. Przepis znalazłam na stronie http://www.mysweetworld.pl/ oczywiście musiałam dodać coś od siebie i na cieście wylądowała polewa i maliny,które dodały odrobinę świeżości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/09/sernik-straciatella-z-polewa-czekoladowa.html