Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie 1 różowy burak sól 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek EV listki świeżych ziół płatki chili Wykonanie: Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę: Pizza z cukinią i serem pleśniowym 180 minut Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. W tym roku lato było upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i buraka.