TORT CZEKOLADOWY Z KOPARKĄ

Monika
Ciasta
02.09.2019 17:34
TORT CZEKOLADOWY Z KOPARKĄ

Do kremu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia Biszkopt układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu, na to wykładamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Po wystygnięciu biszkopt kroimy wzdłuż na 3 krążki Składniki na poncz: - szklanka przegotowanej i wystudzonej wody + kilka łyżek soku malinowego (ewentualnie napar z herbaty lub kawy) Tort wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę: Składniki na polewę: - 100 ml śmietanki 30% - 80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody Składniki na krem czekoladowy: - 500 - 600 ml śmietanki 30% - 300 g mlecznej czekolady - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody Tymczasem plastikowa koparka pozostała z nami na pamiątkę i od czasu urodzin synek się z nią nie rozstaje, zabiera ją nawet do spania :) Odstawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) 2) Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy na średnich obrotach do zagęszczenia masy (trzeba uważać aby nie przebić masy, ponieważ może się zważyć). - 6 jajek- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1/2 szklanki mąki tortowej- 1/3 szklanki kakao- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli Sposób wykonania: 1) Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Z okazji urodzin postanowiłam przygotować dla niego typowo męski tort czekoladowy z jego ulubionym autem, czyli z koparką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.moje-idealia.pl/2019/09/tort-czekoladowy-z-koparka.html