Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków) Kalorie: 70 Białko: 3,9 g Tłuszcze: 0,9 g Węglowodany: 13,4 g Przygotowanie Kalafiora dzielimy na małe różyczki (nie odkrawamy łodyżek). Od kilku dni miałam w lodówce pół kalafiora, z którym nie miałam co zrobić, a marnować przecież nie będę. Składniki pół kalafiora jeden średni ziemniak mała cebula (lub połowa większej) ząbek czosnku łyżka masła gałązka świeżego tymianku i rozmarynu (można zastąpić suszonymi) szklanka bulionu pół szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku do podania: grzanki, prażone nasiona, odrobina oliwy lub pesto Pół godziny na jej zrobienie wystarczy, przy czym przez większość czasu zupa gotuje się sama. Kiedy warzywa są już mięciutkie i się wręcz rozpadają, to bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładki krem. Taka zupka, mimo, że nie jest gotowana na bazie mięsa, jest bardzo sycąca. Podsmażamy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Podajemy z grzankami, prażonymi nasionami lub orzechami, czy ziołowym pesto (np. PESTO Z PIETRUSZKI I LIŚCI RZODKIEWKI). Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przekrawamy na pół. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).