5 tradycyjnych sałatek do obiadu

Obiad
31.08.2019 9:44
5 tradycyjnych sałatek do obiadu

SAŁATA Z POMIDORAMI I OGÓRKAMI Przygotowanie: 10 minut Składniki: – pół główki dowolnej sałaty – 1 pomidor lub 7-9 pomidorków koktajlowych – 1-2 ogórki gruntowe – pół papryki – 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek – łyżeczka musztardy sarepskiej – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego – 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny – po szczypcie soli oraz pieprzu Przygotowanie: Warzywa umyj. SAŁATKA GRECKA Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 1-2 pomidory lub mniejsze pomidorki koktajlowe – pół długiego szklarniowego ogórka – pół szklanki oliwek kalamata – 100 g sera feta – 1/3 czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – pieprz Przygotowanie: Ogórka umyj dokładnie, nie obieraj ze skórki. POMIDORY Z CEBULĄ I ŚMIETANĄ Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 2-3 sporej wielkości pomidory (możesz użyć dowolnych) – pół cebuli – 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu – sól i pieprz Przygotowanie: Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. SAŁATA ZE ŚMIETANĄ Przygotowanie: 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 1 główka ulubionej sałaty (możesz użyć dowolnej) – 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu – 2-3 łyżeczki soku z cytryny – sól i pieprz Przygotowanie: MIZERIA Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 8-10 ogórków gruntowych (możesz też użyć dłuższych ogórków szklarniowych) – sól i pieprz – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli. Ilość pozostałości pestycydów jest stale monitorowane i badania (raport Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach z 2016 roku) pokazują, że w ponad 50% owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży znaleziono ich śladowe lub większe ilości. Zapraszam na mizerię, pomidory ze śmietaną, sałatę ze śmietaną, sałatkę grecką i klasyczną sałatkę z różnokolorowych sałat i warzyw z sosem winegret. Dlatego tak ważne jest dla mnie to, z jakiego źródła kupuję owoce i warzywa, pestycydy służące bowiem do ochrony roślin przed szkodliwymi organizmami podostają na roślinach i mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. W zależności od ich wielkości możesz pokroić w ćwiartki, ósemki lub w większą kostkę. W tym momencie znajdziecie ogromny wybór pomidorów oraz sałat, ale za chwilę pojawią się na półkach kolejne produkty z lokalnych gospodarstw. Często stawiam na klasyczne połączenia, które znam jeszcze z dzieciństwa i rodzinnego domu, bo przecież wszyscy kochamy mizerię czy pomidory z cebulką. Z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny lub ich zamienników przygotuj sos wineret. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na specjalnie oznaczone półki sklepowe oraz opakowania z zieloną naklejką. Wymieszaj pomidory z cebulą, dodaj śmietanę lub jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów. Przy pytaniach o to czy chronić za pomocą oprysków czy nie chronić, zawsze odpowiada że prawidłowa ochrona i dobrze dobrane środki wspomagają jedynie roślinę i wpływają na jej prawidłowy rozwój. Wiem też, że pseudo ekologiczne uprawy nie zawsze będą lepsze dla naszego zdrowia i jakości warzyw, a ekologiczne uprawy wymagają specjalnego przygotowania podłoża, dedykowanych nasion warzyw oraz niesamowitych umiejętności i wiedzy rolnika. Pomidory pokrój w kawałki podobnej wielkości do tych z ogórka. Przekrój ogórka wzdłuż, a następnie jeszcze raz na połowę i krój na 4-5 mm plastry. Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/5-tradycyjnych-salatek-do-obiadu/